Planera för din sanna framgång

Du känner till ditt varför och du har din vision. Nu är det dags att bli lite praktisk. Den här artikeln avslutas med en planeringsmall du kan skriva ut hemma och använda för att uppnå dina mål. Men läs hur det går det först :) Lycka till:

 

Först: brainstorma hejvilt

En gång om året har du ett strategiskt möte med dig själv eller med ditt team (din familj/din samarbetspartner). Se till att ni inte har något som distraherar och ta gärna en hel dag åt att tänka över kommande år (nästa 12 månader, det behöver inte börja i januari). Brainstorma hejvilt allt du eller ni vill göra under året.

Fördela ut strategiskt

Efter att ha skrivit ner allt, så gå igenom det och fråga ärligt om du/ni realistiskt bestämmer er för att åta er allt det här under kommande år (tänk på att det ska vara roliga saker också – resa någonstans? Partaj?). Inga ”det här vore kanske trevligt eller bra att göra” – utan verkligen: ”det här är en spikad plan.” Stryk bort allt som inte känns realistiskt eller är givande på ett eller annat sätt. Sen tar du ett stort blankt papper och delar in i 12 delar (eller använder den bifogade mallen i slutet av den här bloggposten)

Skriv in saker i varje månad som du vet måste göras (åtaganden som inte har brainstormats fram, men som du ändå vet inträffar, tex släktmiddagar, APT-möten).

Gå sen igenom din brainstormade lista (dags att plocka fram vad du skrev från del 6 också?). Tryck inte in för mycket. Saker som man inte räknat med trillar alltid in i livet. Okej, spara nu det här pappret (årsplaneringen) – det är guld.

Skapa ett google dokument med en kategori för varje punkt du skrivit in i de olika månaderna. Brainstorma de mindre sakerna som behöver göras för varje större punkt och lägg in dem till respektive kategori. Om ni är fler involverade så skriv även vem som ansvarar för vad.

Du kommer antagligen komma på fler idéer under årets gång, så varje gång du gör det, lägg in det i det här dokumentet och då även alla steg som krävs för att idén ska genomföras. Varför? Poängen är att hålla styr på alla dina idéer, mål och prioriteringar så att de inte simmar runt och orsakar översvämning i din hjärna.

Få det gjort

Dags för en ny veckovana. Varje torsdag eller fredag, så ägnar du lite tid åt att planera följande vecka. Titta på din 12 månaders kalender och ditt google dokument. Gör ett nytt dokument som du kallar ”den här veckan” eller något liknande. Och så plockar du in saker som ska göras i veckan, från den stora månadsplaneringen. Skriv ner vilken dag du ska göra vad och vem som är ansvarig.

Reflektion är viktig, så innan denna stund varje torsdag eller fredag, så se över veckan som gått. Fundera lite på hur det gått, vad som kan tänkas på till nästa gång och så vidare.

Ett steg i taget

Utöver veckoplaneringen, så lägg till 10 minuter varje morgon och varje kväll för att stanna på spåret och eventuellt justera dagen.

Titta inte på din stora årsplanering för ofta. Då kan du bli yr och överväldigad :). Bara en gång i veckan när du planerar för kommande vecka. Oavsett om du är en person som driver ett hem, eller om du har ett företag med flera anställda, så är detta system genialt och väl beprövat av människor som värderar sin tid högt. Det tar tid att göra systemet till sin vana, så det är bara att börja. Regelbundenhet är nyckeln till framgång.

Här kan du hämta min effektiva planeringsmall för systemet du precis läst om:

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK