· målsättning,coach,självkänsla

Momentum ökar din hastighet (men åt vilket håll?)

Ett objekt i rörelse, fortsätter i rörelse (och inte bara objekt)

Momentum är energi som byggs på desto längre du gör, tänker eller känner något. Energin liksom knuffar dig att fortsätta framåt i den riktning du är på väg. Ser du bilden på cykeln på väg nerför en backe? Högst upp på backen är den inte så brant och precis i början när cyklisten tar sina första steg är det rätt enkelt att stoppa cykeln. Det kanske till och med är lite trögt att starta. Medan den kommer längre ner i backen får den upp hastigheten, energin och blir betydligt svårare att stoppa. Hoppar du framför cykeln i början av backen för att stoppa den, så gör du det enkelt. Gör du samma sak i slutet av backen kan du skada dig fördärvad.

Nej, jag har inte bytt nisch igen och börjat sälja cyklar. Liknelsen ovan med cykeln är precis hur momentum fungerar. Ett objekt i rörelse fortsätter att vara i rörelse. Så är det även med tankar och känslor. Ju mer du fokuserar på något, desto större momentum och inverkan i din tillvaro kommer det att få.

Känslors momentum

Vissa handlingar, tankar och känslor vill vi stärka momentumet av och vissa vill vi bromsa. Beroende på intensiteten hos det vi vill bromsa, så bemöter vi det på olika sätt. I vissa fall är det som att stoppa en cykel i första tramptagen, men i vissa fall skulle en person krossas av att bromsa något som nått intensivt momentum (som att säga till en person som är deprimerad; "tänk positivt!"). Och givetvis hänger handlingar, tankar och känslor ihop. Om en person i en destruktiv tillvaro bara börjar tänka positivt, så kommer det inte hjälpa, innan något görs åt själva tillvaron.

Att klara sig utanför bekvämlighetszonen

Känslor vi kan få när vi lämnar vår bekvämlighetszon och utan vidare anledning eller nytta är osäkerhet, oro och rädsla. Så hur bromsar vi momentumet av dessa känslor som kan ligga som stenblock i vägen, när vi vill ta oss för något nytt?

Om känslan har en låg intensitet, kan du stoppa den genom att ändra perspektiv. Osäkerhet är en känsla som kan vara rätt lätt att bromsa innan den når högt momentum. Stöd från någon som tror på dig, kunskap och skiftat mindset är något att ta till direkt här. Låter du osäkerheten få fritt spelrum kan den få intensivt momentum och liksom cykeln i backen kräva mer att bromsa.

Att vända momentum

Oro och ilska har högre intensitet än osäkerhet. Här räcker det inte med taktiken som nämndes ovan. Momentumet är större och skulle bara slänga bromsen åt sidan. Det räcker inte med att tänka en viss tanke, utan att svänga av. Byt miljö en stund, ta en promenad, ett varmt bad eller en dusch. I svängen kan då intensiteten sänkas. Ju snarare du kommer åt känslan och blir medveten om att den finns där, desto lättare kan du ändra riktning, innan den får upp farten och hamnar utanför kontroll.

Så låt säga att din oönskade känsla (rädsla tex) har fått upp ett starkt momentum (cykeln är i slutet av backen), då kan du omöjligt bara bromsa den. Antingen saktar du ner den, trycker försiktigt på bromsarna, men inte för hårt, håll ut och styr i en mjuk böjd sväng mot önskad riktning. Acceptera var du befinner dig, hur det känns och att du är säker och att det snart är över.

Ju mer vi praktiserar att vara medvetna om våra tankar, känslor och handlingar i nuet, desto lättare blir det att styra in och accelerera momentum i det som gynnar oss.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK