Return to site

(6) Att välja bort sunkträsket

Om känslor

· glädje

Sista lagret i serien om glädje handlar om känslor. Ibland är det bra att göra aktiva känsloskift och ibland är det bra att omfamna en negativ känsla. Känslor kan vara vägledningsposter som berättar för oss om något är rätt eller fel, bra eller dåligt. Att kunna omfamna sorg en tid när det behövs, är en viktig väg till att sen kunna släppa sorgen.

Men ibland är negativa känslor bara invanda betéendemönster. Man har fått vanan att känna sig nere/dyster/arg/missnöjd. Det kanske till och med är ett sätt att (undermedvetet) välja en tung identitet och anknyta till andra människor (genom den gemensamma åsikten att allt är botten). Du är inte dina känslor, och du har större makt att välja känslor än du kanske hittills trott. Du kan lära dig att styra till glädje. OBS: följade text riktar sig inte till personer med psykisk ohälsa, utan till dig som bara är fast i sunkträsket:

Hjärnan läser av kroppsspråket

När du ler läser hjärnan av att du ska känna glädje och skickar vidare dessa signaler till ditt mående. Så att le även om du inte känner dig tipp topp, hjälper dig att känna dig gladare på riktigt. För att inte tala om ifall du sträcker på dig.

 

Tacksamhet slår ut andra känslor

Tacksamhet är roten till glädje och medan glädje i sig kan dunklas av andra känslor, så är tacksamhet en oslagbar känsla som slår ut negativitet och sprider glädje först inom dig själv, och sen ut till andra. Speciellt om du har som vana att tacka och uppskatta människor i din omgivning. Med ett sånt förhållningssätt kan du ändra, inte bara ditt eget känslotillstånd, utan även andras.

 

Skriv som vana

Det första steget för alla mina klienter, oavsett om det är i en kurs eller individuella möten, är att de börjar skriva av sig varje dag. Om du redan gör det, så har du nu ett viktigt tillägg. Välj något varje dag som du är tacksam över, och skriv om det över en halv sida.

 

Dela gärna den här texten till någon du känner som behöver veta att man kan ta sig ur sunkträsket och välja glädje.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK