Return to site

(5) Bryt negativa mönster

· glädje

Har du någon gång varit i ett samtal med någon, och plötsligt, av ingen anledning som du förstår, verkar den du pratar med ändra kroppsspråk eller tonläge och verkar ha garden uppe? Eller kanske tvärtom? Att du själv mitt i ett samtal plötsligt får en negativ känsla, utan att du direkt kan sätta fingret på varför.

Men vad hände?

Anledningen till en situation som ovan kan vara andra också, men i detta fall använder vi situationen till att förklara hur hjärnan hela tiden behandlar information genom att sätta ihop den med det som den verkar associera till. Något du just nämnde i ditt samtal kan ha en negativ association hos den du pratar med. I en tidigare videoserie om relationer så nämnde jag exemplet om en man som alltid blev omedvetet defensiv när någon sa till honom; "vi behöver prata." Oavsett om det var på jobbet, hemma eller i vilket sammanhang som helst. Samtal som började så med honom slutade sällan bra. Varför? Jo, det kom senare fram att som barn hade den meningen betytt att han skulle få stryk. Så "vi behöver prata" hade en ytterst negativ association för honom.

För att komma åt associationer, som triggar igång negativitet hos dig, kan det behövas professionell hjälp kring hur och varför du reagerar på vissa saker och om det är associationer som behöver brytas för att du ska må bättre. Detta kan jag hjälpa till med som livskonsult (välkommen att boka ett telefonsamtal här). Egen medvetenhet och reflektion kan också vara givande, för att kunna bemöta sig själv och andra ur nytt perspektiv:

Dina frågor att bita i lite:

1. Reflektera kring ditt liv. Finns det några saker som tenderar att upprepa sig?

2. Varför fortsätter de att upprepa sig och hur kan du förändra det?

3. Observera dig själv och fundera på om det finns något särskilt som triggar dig och får dig att må dåligt (ord, kroppsspråk, mat, handlingar, personer, platser etc). OBS; med "något som triggar dig", så syftas det på något som i sig själv inte är negativt men som skapar en negativ känsla i dig.

4. a) Reflektera på samma sätt, men nu tvärtom; finns det saker som triggar dig positivt? (ord, kroppsspråk, mat, handlingar, personer, platser etc :)).

Bra och dåliga sätt att undvika stress och negativa känslor

Det finns sätt att bryta negativa mönster och byta ut dem mot positiva. Det är dock lite balansgång här mellan vad som är sunt undvikande och vad som bara trycker ner det där negativa. Förenklat skulle man kunna säga att dåliga sätt att undvika negativa känslor är att istället för att ta tag i vad det är som stressar, så trycker man i sig nån stimuli som gör att man slipper tänka på det: överdrivet ätande, filmtittande, mobilscrollande. Det hjälper inte i längden, utan producerar bara mer stress och oro.

Bra sätt att undvika stresskänslor och negativa känslor är att bli uppmärksam och förstå: "jag vet att det här och det här stressar mig/får mig att må dåligt. Jag är medveten om det, så jag planerar mitt liv så att jag inte behöver hamna där."

Om det handlar om negativa associationer så kan du nå långt genom att bli medveten om vad som ligger bakom och då styra om, så att orelevanta saker inte behöver trigga igång negativa känslor (än en gång, ibland kan man klara det här själv, ibland behövs professionell hjälp. Handlar det om trauma och eller psykisk ohälsa är jag inte berättigad att hjälpa dig, men handlar det om mildare form har jag samtalsverktyg att hjälpa dig bryta dem).

 

Det du upprepar, allt ifrån handlingar till tankar kännetecknar hjärnan som något viktigt och det bildas en tjock täckning för att skydda den handlingen i hjärnan. Upprepar du negativa tankar om och om igen skyddas deras bana som viktig och värdefull. Därför är det livsviktigt; oavsett din historia att välja dina vanor, dina tankar medvetet. Men hur kan man välja sina tankar: Ah, börja med att införa vanan att göra något du älskar och vet är bra för dig - ofta.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK