Return to site

(4) Vägen till glädje pågår nu

· glädje

Idag skalar vi av fjärde lagret till att känna glädje. Det handlar om tid. Hittintills har det handlat om redan "gjutna" lager: 1. önskningar grundade på omvärlden, 2. begränsande tankesätt, 3. ego och identitet. Fjärde lagret är något du kan påverkar nu direkt. För det handlar om:

Tid

...och vad du väljer att ägna dig åt nu. Kanske du tillbringar mycket tid och energi åt att grubbla över vad som hänt eller vad som kan tänkas hända i framtiden. Då går du miste om att uppleva den här resan som kallas livet. För det pågår just nu, och i varje stund väljer du hur du ska uppleva just den stunden. Är du fast en timme i trafik till exempel, så kan du antingen acceptera det och välja glädje för stunden eller lägga energi på att gräma över hur hemskt tråkigt det är och hur du hellre skulle vilja vara någon annanstans och göra något helt annat.

Det som har hänt

Om det har hänt något hemskt i ditt liv då, som dyker upp i huvudet om och om igen? Något som kan hjälpa är att acceptera det som hänt. Nämna det och se på det och acceptera; bekräfta att det har hänt. Det är bara så du kommer kunna släppa det och gå vidare. OBS, att acceptera och bekräfta att något hänt betyder inte att man godkänner det, eller liksom rycker på axlarna och säger "ah, det var väl inte så farligt", "det är okej." Du behöver inte alls tycka att det är okej, och det kan absolut vara något dåligt och hemskt. Jag menar inte ens att du ska glömma det. Men genom att bekräfta det och acceptera det kan du uppnå en inre ro och släppa det. Sålänge du inte gör det kommer du kämpa emot, sparka runt i ditt inre, och du sjunker du bara djupare.

Illustrerande exempel om att acceptera

Vi tar ett exempel med kvicksand (innan du söker upp mig och kastar din dator i skallen på mig, så fortsätt läsa). Låt säga att du har trampat i kvicksand och håller på att sjunka. Alla vet att om man rör sig och sprattlar i kvicksand så sjunker man snabbare. Låt säga att du i den stunden, accepterar: ok, just nu sjunker jag i kvicksand och håller dig stilla. Genom att du accepterar vad som är kan du klarare på syn på hela verkligheten och därefter kanske du får syn på en kvist som hänger inom räckhåll som du kan se. Att du trampade i kvicksanden går inte att ändra på. Men om du är här och nu, kan du agera.

Nu

Oavsett vad som händer omkring dig eller inuti dig, i denna stund. Acceptera och bekräfta. Upplev och ta de steg som behövs. Du kan välja att uppleva glädje nu.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK