(2) När ord blir underliggande rädsla - kasta om.

Begränsande tankesätt är uppfattningar som vi bara tar för givna, och knappt är medvetna om att vi har, eftersom de präntats in i det undermedvetna. Sålänge de stannar i det undermedvetna kan dessa uppfattningar hindra oss från att uppnå vår fulla potential och fulla förmåga att uppleva glädje.

Roten kan från början ha varit tänkt som visdomsord med goda avsikter, men deras följd har satt sig som en undermedveten rädsla. Vi kan ta några exempel:

"No pain, no gain". Grundtanken har säkert varit att "belöningen är värd kämpandet". Rädslan och begränsningen det kan leda till: Tron att för att uppnå något fint måste man lida, och då blir man rädd för förändring eller för att prova vad man egentligen skulle vilja.

"Livet är hårt". Grundtanken kanske är; att kämpa och sträva behöver alla gå igenom, men som undermedveten blockering kan talesättet sätta sig som en överdrivet låg förväntan, en känsla av hopplöshet kring det här livet.

"Pengar växer inte på träd". Grundtanken är lätt att förstå; "tänk efter vad du lägger dina pengar på. Slösa inte." Som begränsande blockering kan ett sånt här talesätt sätta sig som ett osund förhållningssätt till pengar, grundat på rädsla att det är svårt att får tag på och om din dröm har någonting med mycket pengar att göra, tänker du att det inte är för dig och ger upp direkt.

Det finns massor av talesätt som bara ligger sådär i bakhuvudet och som i sig själva bara är just talesätt, men som hos en människa kan bygga begränsningar. Rätt intressant. Vilka talesätt kan du komma på och hur tänker du att de påverkar dig?

Ändra perspektiv genom att ändra ord

Våra känslor grundas på vilka perspektiv vi har. Ändra perspektiv på vanliga nyckelord och gör märkbara förändringar i din undermedvetna tankemotor. Små förändringar, men stor skillnad:

Måste blir kan

När du säger "måste": vad händer med perspektivet, om du ändrar till "kan eller får". Byt ut måste här: "jag måste betala räkningar", "jag måste laga mat", "jag måste gå till jobbet."

Kan du komma på fler exempel?

"Jag kan inte" blir "Hur kan jag...?"

Sluta låta hjärnan stänga av dina möjligheter i livet! Allt går att ordna. Så nästa gång du säger "jag kan inte" - byt till "hur kan jag...?" Vilka områden känner du dig begränsad i just nu? Vad händer om du ändrar det här perspektivet? Vilka dörrar kommer du öppna?

Tänk om 

Det som har varit har varit. Att spekulera i "tänk om" i det som varit är bara dumt, men när det gäller framtiden... Många har ett "tänk om - katastroftänk" om framtiden. Våga tänka gott. Våga tro gott. Fortsätt meningen med det mest fantastiska du skulle kunna tänka dig: tänk om...

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK